Het is nou eenmaal hoe we als vrouwen gemaakt zijn. Vanaf (ongeveer) ons 45e – 50e levensjaar verandert onze hormoonhuishouding en komen we in ‘de overgang’. Het grootste voordeel van de overgang is misschien wel dat je af bent van je maandelijkse bloedingen. Maar helaas zitten er ook minder leuke kanten aan. We kennen allemaal de verhalen over opvliegers, zweetaanvallen, moodswings, vermoeidheidsklachten, gewichtsschommelingen, minder zin in seks enz. Maar gelukkig hoeft de menopauze niet het einde van je seksleven te betekenen.
Wat gebeurt er in je lichaam?
Mannen blijven tot aan hun dood zaadcellen produceren. Bij de vrouw zijn de eicellen op een bepaalde leeftijd gewoon op. Gelukkig ook maar want op je 75e nog bevallen van een baby, daar moet je natuurlijk niet aan denken. Doordat de eicellen afnemen, neemt ook de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron af. De afname van oestrogeen heeft veel invloed op je lichaam waardoor de eerdergenoemde klachten kunnen ontstaan. Je lichaam heeft simpelweg de tijd nodig om een nieuwe (hormoon)balans te vinden.
Minder zin in seks?
De afname van oestrogeen heeft ook invloed op de vagina. De wand van de vagina wordt dunner, waardoor er minder lichaamseigen glijmiddel ontstaat. Dit kan in sommige gevallen pijnklachten geven tijdens het vrijen. Mede hierdoor kan het zijn dat je minder zin hebt om te vrijen.
Daarnaast hoor ik ook wel verhalen van vrouwen die hun seksleven al niet als plezierig hebben ervaren, dat ze de overgang als excuus gebruiken om niet meer met hun partner te hoeven vrijen. Er zijn kinderen geboren, de kinderen zijn opgevoed en dan is het besluit genomen om geen seksuele gemeenschap meer te hoeven gebruiken. Maar seks en intimiteit zijn voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Hier ligt dus een taak voor zowel de man als de vrouw om daar samen een weg in te vinden. Kom je er samen niet uit, dan kan relatie- of sekscoaching mogelijk helpen.
Tijd om de negatieve spiraal te doorbreken
De overgangsklachten zijn er, dat is een feit. Je kan er bewust voor kiezen om deze periode te gebruiken om te ontdekken hoe je nog wel op een prettige manier intiem kan zijn met je liefdespartner. Voor vaginale droogheid kan je bijvoorbeeld een glijmiddel gebruiken. Een glijmiddel op siliconenbasis voelt zachter aan en is doorgaans wat langer te gebruiken dan een glijmiddel op waterbasis. Daarnaast hoeft seks niet altijd te bestaan uit penetratie (penis in vagina seks). Ontdek met elkaar hoe je op andere manieren intiem met elkaar kunt zijn (tip; kijk eens naar het geven van een erotische massage voor hem en voor haar). In de fase dat je in de overgang bent zijn de kinderen vaak al wat ouder en misschien al de deur al uit, dus heb je meer rust en ruimte om nieuwe ontdekkingen aan te gaan. Ga samen op zoek naar inspiratie. Neem bijvoorbeeld samen eens een kijkje in mijn webshop, bespreek wat je interessant vindt en maak leuke plannen om nieuwe dingen uit te proberen.
Wijsheid en maatschappelijke invloed
Laat de menopauze of overgang geen klagende vrouw van je maken. Wist je dat de meeste vrouwen juist in deze periode meer in bestuurlijke functies komen? Dat veel vrouwen een belangrijke maatschappelijke rol spelen, waarin wijsheid, energie en kracht afstralen op hun omgeving. Blijf goed voor jezelf zorgen, eet gezond, blijf bewegen en laat de overgang je niet overkomen maar ga ermee aan de slag. En ervaar je echt grote klachten schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts.
Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)