Free shipping in NL > €49.95 | Discreetly packed

Search

Search

De Schoonheid van Seks op Latere Leeftijd

Een positieve kijk op seks en ouder worden

Enkele weken geleden volgde ik een online seminar over seksualiteit en ouder worden, geleid door Woet Gianotten, een bekende seksuoloog. Gianotten wordt in één adem genoemd met wijlen Ellen Laan en huisarts/seksuoloog Peter Leusink. Gianotten is een inspirerende spreker met een enorme schat aan kennis op het gebied van seksualiteit.

De inhoud van het seminar was zo boeiend dat ik graag een deel hiervan met jullie wil delen. Seksualiteit en ouder worden is nog steeds een onderwerp waar een groot taboe op rust. Hoe vaak hoor je (jonge) mensen wel niet zeggen: "Ik moet er niet aan denken dat mijn ouders nog steeds seks hebben". Toch is seks ook voor oudere mensen iets heel natuurlijks en moois. Helaas heerst er ook in de spreekkamer van veel artsen een taboe en is er bij deze leeftijdsgroep weinig aandacht voor seksualiteit, bijvoorbeeld in combinatie met medicijngebruik.

De invloed van ouderdomsklachten

Veel voorkomende ouderdomsklachten die invloed kunnen hebben op je seksleven zijn onder andere meer gasvorming in de buik, een stijver lichaam, pijnlijke knieën of heupen, en urineverlies. Hoewel deze ouderdomskwalen aanwezig kunnen zijn, betekent dit zeker niet dat je je seksleven op een lager pitje moet zetten of helemaal moet opgeven.

Wat kunnen we leren van ouderen en seksualiteit?

Het positieve is dat ouderen vaak op een creatievere manier met hun seksleven omgaan en meer de tijd nemen voor elkaar. De nadruk op penetratieseks neemt af, omdat seksueel plezier niet alleen om penetratie draait. Oudere vrouwen ervaren vaak minder de druk om een orgasme te bereiken. Misschien geeft ouder worden juist minder prestatiedruk en draait het meer om intimiteit en samen genieten.

Wat je nog niet wist

Er zijn ook nog veel veronderstellingen over ouderen en seks die niet altijd waar blijken te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat mannen nog steeds een orgasme of zaadlozing kunnen krijgen, zelfs als ze geen erectie meer kunnen krijgen? Bij vrouwen kan de clitoris op 80-jarige leeftijd nog net zo goed functioneren als bij een vrouw van 20. Zo is er het verhaal van een 102-jarige vrouw in een verzorgingstehuis die elke avond voor het slapen gaan masturbeerde. Of het verhaal van een 83-jarige dame die na het overlijden van haar man seksueel contact aanging met een jonge callgirl.

Er is ook onderzoek gedaan naar de invloed van cultuur of het land van herkomst op de seksuele beleving van ouder wordende mannen en vrouwen. Oudere mannen in zuidelijke landen beoordelen hun seksleven hoger, terwijl vrouwen uit noordelijke landen, zoals Zweden en Noorwegen, hun seksleven hoger scoren. Dit wordt verklaard door de grotere gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de noordelijke, meer liberale landen.

Gezond oud worden door seks!

Daarnaast is uit bevolkingsonderzoeken gebleken dat mannen langer leven als ze meer seks en meer ejaculaties hebben gehad, mits ze fysiek gezond zijn. Vrouwen leven juist langer als ze een bevredigender seksleven hebben gehad. Mensen die vaker vrijen, ervaren minder snel cognitieve achteruitgang, waardoor de kans op dementie kleiner wordt of dit proces kan worden uitgesteld. Seks heeft namelijk een positieve uitwerking op je lichaam: je hartslag gaat omhoog, je bloed gaat sneller stromen en er komen allerlei positieve hormonen vrij.

Uit verschillende onderzoeken komen verrassende uitkomsten naar voren die alleen maar een positievere kijk geven op ouder worden en seksualiteit. En hoewel we hier nog steeds weinig over praten, is ook dit een taboe dat we meer mogen doorbreken. Als ik weet dat een leven lang seksueel plezier een positieve invloed heeft op mijn gezondheid, mijn relatie en mijn leven verlengt, dan wil ik daar zeker in blijven investeren binnen mijn relatie! Jij toch ook?

Wil je graag meer lezen over dit onderwerp? Bovenstaande blog heeft een positieve insteek op ouder worden en seksualiteit. Erkenning van seksuele problemen bij ouderen is echter ook belangrijk. Hier heb ik eerder een blog over geschreven en deze vind je hier: Seks en ouder worden

Leave a comment (all fields required)

Comments will be approved before showing up.